Půjčovna aut

Bosenské pyramidy

Výborným cílem pro cestování po časové ose dějin je město Sarajevo. Tuto destinaci která se nachází nedaleko Čech můžeme nazvat kolébkou a historií času kde místa zdejší obývaná nelze najít ni v dávných spisech dávnověku. Důkazem toho jest pět pyramid nalézající se asi 30 km od Sarajeva.
                                                                                                                      
Shluk pyramid které jsou pro cestování položeny poblíž městečka Visoko byly objeveny teprve nedávno a před krátkým časem roku 2006 bylo započato i jejich odkrývání. Z městečka Visoko je možné cestovat i pěšky a spatřit jak práce s odkrýváním pokračují a kolik je z pyramid už vidět.
                                                                                                                      
Možné je dokonce se tohoto dění účastnit neboť dobrovolníci jsou tohoto léta jen vítáni. Pokud pro vás zní toto dobrodružství lákavě zde jsou informace potřebné k zápisu.
                                                                                                                      
Vraťme se však k cestování a potřebnému načasování cesty do Sarajeva. Zvolit můžeme cestování letecky či vlakem které vás vyjde na mnohem menší obnos. Pro cestování z Čech ( Praha, Brno, Ostrava) bych zvolil spojení do Budapešti na vlakové nádraží Budapest Keleti Pu. Station a poté přestup na vlak IC 258/259 do Sarajeva.
                                                                                                                      
Cesta z Prahy (Prague Train Station) do Sarajeva trvá asi 20 hodin. Jízdenka i s přestupem by vás měla vyjít tak okolo 2000 Kč. Cestování vlakem je opravdový zážitek a čas strávený se spolucestujícími a prohlížením krajiny okolí ve vás jistě něco zanechají. Pokud náš vlak šťastně docestoval až do Sarajeva můžeme se vydat směrem k hotelu který předem rezervujte.
                                                                                                                      
V Sarajevu je spoustu možností pro ubytování a vše záleží na vašem čase a peněžence jak daleko budete od centra. Ti kteří využili k cestování letecké dopravy můžou z letiště docestovat buďto taxíkem za 20 euro, nebo letištním autobusem 6 euro či Trolejbusem č. 104, 107 za 2 euro. Centrum z letiště je vzdáleno asi 12 km východně. Pro cestování městem lze využít městskou hromadnou dopravu která je podobná jako u nás a i časové jízdenky lze koupit v každé trafice ve městě. Pořídit si můžete i týdenní jízdenku u místní společnosti Gras.
                                                                                                                      
Pro zamilované z vlaku jako výlet doporučím shlédnout most Romea a Julie který najdeme v centru pod názvem Vrbanja bridge. Dalšími cíly k cestování pak mohou být místní muzea National museum, Sarajevo Tunnel museum, Bosnian Historical museum a Gallery museum.
                                                                                                                      
Jak už jsem se zmínil čas a historie v Sarajevu vás okouzlí z každé cesty a zákoutí v centru. Pro cestování za historií po okolí se můžeme vydat i do městečka Stari Grad a také Bascarsija které leží rovněž nedaleko východně od Sarajeva.                                Stáhněte si pozvánku zdarma.